Avertisment DSP după inundațiile din Arad. Pericol de holeră, febră tifoidă, hepatită și dizenterie

de: Ana Anițoiu
26 06. 2023

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a emis un avertisment referitor la pericol de holeră, febră tifoidă, hepatită și dizenterie după inundațiile din Arad și le-a transmis locuitorilor sfaturi pentru a-și proteja sănătatea în cazul în care comunitățile lor au fost afectate.

Pericol pentru sănătate, în Arad

Una dintre cele mai grave consecinţe a inundaţiilor este contaminarea pe scară mare a apei de băut. În acest context, bolile cu transmitere hidrică, asociate de obicei condiţiilor precare de igienă şi salubritate, pot afecta un număr mare de persoane. Printre aceste boli se numără: febra tifoidă, holera, dizenteria, hepatitele infecţioase şi gastroenteritele.

În urma inundațiilor este necesară supravegherea tuturor sistemelor publice de aprovizionare cu apă, acordându-se prioritate apei potabile.

Recomandările DSP pentru locuitori

Printre recomandările transmise de către DSP pentru locuitorii Aradului se numără folosirea apei sigure pentru sănătate, cum ar fi: cea îmbuteliată, apa fiartă sau apa tratată.

„Nu utilizați apă contaminată pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălarea și pregătirea hranei, producerea cuburilor de gheață.

Consumați numai apa îmbuteliată, fiartă sau tratată până când sursa dumneavoastră de apă a fost testată, iar apa a fost găsită a fi sigură pentru sănătate.

Fierbeți apa de fântână înainte de a o consuma pentru anihilarea bacteriilor și paraziților. Aduceți apa la fierbere în clocot și mențineți această fierbere pentru cel puțin trei minute.”, a transmis DSP.

Ce trebuie să facă cei care cred că au consumat apă contaminată

Totodată, DSP a transmis că persoanele care cred că au consumat apă contaminată trebuie să i se adreseze medicului de familie, unui centru de permanență sau să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgență – 112.

De asemenea, DSP a precizat că fântânile particulare și publice care au fost inundate trebuie să fie asanate, dezinfectate și testate după ce apa s-a retras.

Direcția de Sănătate Publică Arad a precizat că reprezentanți ai săi s-au deplasat pe teren în zonele afectate și au informat populația cu privire la măsurile care să fie trebuie luate în caz de inundații.